Refurbishment

Golders Green, London, UK

We were appointed as lead structural engineers on a £2m project to refurbish nine apartments in London; undertaking feasibility studies, Building Information Modelling, full structural design from feasibility to construction stage, and site supervision during works.
The scope of work included removing several walls, infilling the mezzanine floors, remodeling the existing stair openings, and opening up the roof for an additional terrace stair. 

At the initial feasibility stage, the existing structure was unknown, which meant various possible masonry and structural walls had to be accounted for in the initial structural design tender package.

Substantial opening-up works to confirm the existing structure would have caused significant delays, so we advised the client to request the property’s historical archive information from building control.

Fortunately, Barnet Council had all the historical archive plans for the property, which saved the client considerable time and money for investigation work.

The plans received from Barnet Council provided clarity on which walls could be removed, and the project was able to proceed in line with the original plans by the architect.

To support the existing masonry structure and form the new opening for the layouts at the ground floor level, we opted for several steel box frames.

Because the existing structure was piled, this was the most practical solution for the client: the frame’s bottom steel beam could be used to spread the weight of the structure across a larger area, reducing the excavations required on site.

To remodel the existing floors and infill the existing mezzanine floors we used steel and timber, designing splice connections for the steel beams to reduce their weight and make for easier installation.

Using lightweight materials was a priority across the site because of restricted access, with the roof in place for most of the construction program.

The project was completed on time, within budget and to the client’s initial design brief, increasing the original apartment layouts from nine units to twelve.

All of the existing apartments have been refurbished with improved layouts and the property’s overall value has significantly increased, providing maximum return on investment for the client.

Back to all projects



View other Refurbishment projects